Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

De jaren '50

De jaren '50

16 april 2018 9:30


Het eerste elftal startte in de eerste klasse van de afdeling Noord-Brabant. Reeds in 1957 kon de kampioensvlag worden gehesen. Met de doelcijfers 88 voor en 39 tegen in 18 wedstrijden werd promotie naar de "grote" KNVB een feit.

Op onderstaande foto het kampioenselftal:

Staand van links naar rechts:
Arend Lagrouw, Cees van Zelst, Kobus Wervers, Marry van der Schans, Rook van de Mast, Toon van der Schans, Maarten Verhagen en Giel van de Mast
Zittend:
Henk van der Schans, Joop van Beek, Adrie Dekkers (op de foto ontbreekt Cel Mandemakers).

De start in de vierde klas was bescheiden. Na drie nederlagen werd met 7-3 van Dinteloord gewonnen. De spelers van deze ploeg stonden bij de rust met 4-1 achter en protesteerden bij de scheidsrechter tegen het formaat van de bal, dat volgens de Dinteloorders maar een "viertje" was en geen "vijfje". Na lang praten bleek de bal toch in orde. De geschiedenis leert niet hoe dat dan werd bepaald.

In het seizoen 1958-1959 werden voor het eerst de Brabantse en Zeeuwse clubs in één afdeling ingedeeld. Dit werd voor S.S.C. een grandioos voetbaljaar. Er werd lustig op los gescoord. Het in deze streek veel gelezen dagblad "De Rotterdammer" loofde een prijs uit voor de schotvaardigste ploeg uit het zaterdagvoetbal. S.S.C. was lang in de race voor de bovenste plaats, maar greep uiteindelijk naast de cup. Naaste rivaal Dinteloord scoorde namelijk in de laatste twee wedstrijden 19 doelpunten. Het werd 12-0 tegen het al gedegradeerde Vrederust en tegen (nota bene) kampioen S.S.C. 7-2. Dinteloord scoorde 79 doelpunten en S.S.C. drie minder. Het kampioenschap leverde geen promotie op, want in district Zuid was nog geen derde klasse.

Een poging om tegen zondagclubs op de zaterdag te spelen haalde het niet, zodat weer in de vierde klas werd gevoetbald. In deze periode was de heer Brocken uit Tilburg trainer bij S.S.C., een technisch begaafde balkunstenaar. Hij bereed ook een motor, maar de starter bleek niet altijd goed te werken. Daarom moesten de spelers, na een pittige training, ook nog eens zijn motor aanduwen.
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!